PU získala odporúčanie na zriadenie dvoch nových fakúlt

01.07.2004 Celý región

Prešovská univerzita (PU) v Prešove získala odporúčanie Akreditačnej komisie vlády SR na zriadenie dvoch nových fakúlt – športu a manažmentu. Rektor PU...
Prešovská univerzita (PU) v Prešove získala odporúčanie Akreditačnej komisie vlády SR na zriadenie dvoch nových fakúlt – športu a manažmentu. Rektor PU František Mihina na tlačovej konferencii 30. júna v Prešove označil toto rozhodnutie za veľmi významné pre PU. Podľa neho posilní jej postavenie „ vo vzdelávacom priestore Slovenska„ .

O definitívnom zriadení oboch fakúlt rozhodne na svojom zasadnutí v septembri Akademický senát PU. Podľa jeho predsedu Jána Mojdisa by však nemal byť proti, keďže o zriadenie oboch fakúlt sa táto verejná vysoká škola usiluje už viac rokov. Ak sa tak stane, bude mať PU v novom akademickom roku 2004/2005 dovedna osem fakúlt.
Na fakulte športu podľa žiadosti o akreditáciu sa malo vyučovať v deviatich študijných programoch a je súčasťou bolo aj udelenie práva habilitácie a inaugurácie. Akreditačná komisia zriadenie dvoch študijných programov zatiaľ zamietla. Vo všetkých formách štúdia by malo postupne nastupovať do jej prvého ročníka, ale až od akademického roka 2005/6 do 170 poslucháčov. Fakulta manažmentu by mala mať vyše 1200 poslucháčov v jednom akademickom roku, pritom rovnako by mala mať „ svojich„ prvých prvoročiakov v akademickom roku 2005/6. Rozhodujúcim študijným programom budú bakalárske a magisterské formy štúdia manažmentu ľudských zdrojov, manažmentu turizmu a hotelierstva a manažmentu verejnej správy a regiónov, teda tie, ktoré sa v súčasnosti vyučujú na fakultách PU – filozofickej a humanitných a prírodných vied.
Mihina informoval, že na prípravu zriadenia oboch fakúlt vymenoval komisie. Vznik fakúlt je podľa neho aj výsledkom snáh o reštrukturalizáciu PU, ktorá bola zriadená k 1. januáru 1997 z prešovských fakúlt (filozofickej, pedagogickej a dvoch bohosloveckých) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika so sídlom v Košiciach.

(jj)
 

Vyberte región